Ge sig ut på fel sida om berget

Det finns de människor som vill utmana sig själva och sina vänner i att göra så extrema saker som det bara är möjligt. Det ska de absolut få göra men då krävs det att man har rätt utrustning med sig på berget. Har man inte det riskerar man ganska mycket, bl.a. sitt eget liv. Skulle något gå fel så kommer man i så fall inte kunna göra något. Nu kan egentligen vilka skador som helst uppstå, men om man inte tänker rätt kan det gå fel. Därför gäller det att packa smart och finurligt så att problemen minskar eller inte uppstår alls. Därför är förberedelser ett bra ord att hålla sig till.

 

Bergsklättring

Att bestiga berg kan vara en häftig upplevelse, men likväl gäller det att tänka på många saker när man ger sig ut på höga höjder för att undvika att skada sig. Bergsklättring kan man göra både med och utan rep, däremot rekommenderas det att man har rep om man inte är väldigt klättringsvan och våghalsig. När man tar sig upp för berget använder man sig för det första av bra rep som fästes hela vägen upp fäst mellan klättrarna i kabinhakar, men också av olika typer av bultar som fästs i berget under färden uppåt. Dessa används för att få fäste när man klättrar uppåt. Slutligen är det oundvikligt att klättra utan hjälm. För att hjälmar ska få säljas i Europa måste de vara CE-märkta.

Det finns olika typer av klättringar, men den vanligaste är så kallad traditionell klättring där man måste vara minst två personer. Medan den första personen klättrar uppåt och fäster bultarna på plats står den andre kvar på marken och ser till att den förste hela tiden sitter fastsäkrad. Den förste ser till att dra repet mellan bultarna på väg upp. När den förste sedan kommit till en viss höjd (där man kan stanna) ser personen till att göra ett ordentligt fäste innan den andre kan ta sig uppåt. Genom ett sådant samarbete kan man göra klättringen så smidig som möjligt.

Vad ska man då packa med sig vid en bergsklättring? Först och främst se till att ha ett rep som är lagom tjockt och tillräckligt långt, och att ha uppsäkrade kabinhakar som man fäster sig själv i. För att få fäste på berget bör man införskaffa krita, som man gnuggar med händerna. Slutligen är det viktigt att ha bra klätterskor men framförallt att ha en godkänd hjälm. Utöver denna utrustning är det lämpligt att även införskaffa annan utrustning som ficklampor, kikare och överlevnadskit. Läs mer hos citydel.se om rätt utrustning för ditt äventyr.